L’illa de les bèsties meravelloses

Les machines de l'ile

A Nantes, ciutat francesa situada a 55 km de l’oceà Atlàntic, hi ha una illa sorprenent on els visitants poden pujar a la gropa d’un elefant gegant o nedar entre animals marins tot i ser fora de l’aigua. És una illa plena de criatures mecàniques que transporten als mons de Jules Verne.

 

Nantes i el Loira

La història de Nantes ha estat marcada sempre per la seva relació amb el riu Loira, especialment entre els segles XVIII i XX. Des del reconegut port d’aquesta ciutat salpaven nombrosos vaixells que feien comerç amb Amèrica. A la població també hi havia una important indústria naval.

Al seu pas per Nantes, el Loira forma una illa que va acollir les drassanes de la ciutat, actives fins a 1987. Fa uns anys, Nantes va voler recuperar aquestes drassanes i donar una nova orientació urbana i conceptual a l’illa. Així que, des de 2007, les grans naus de les drassanes han esdevingut la llar de Les machines de l’île.

 

Les machines de l'ile

 

Un projecte innovador

Les machines de l’île són unes espectaculars màquines articulades, fetes de fusta i acer, que es posen en moviment gràcies a l’acció humana. Formen part d’un projecte artístic inspirat en l’obra literària de Jules Verne, els invents de Leonardo da Vinci i el passat naval de Nantes.

El projecte va néixer de la imaginació de François Delarozière i Pierre Orefice per contribuir a la renovació urbana de l’illa de Nantes. Construeixen les màquines els enginyers, artistes i tècnics de La Machine, una companyia de teatre i acció de carrer dirigida per Delarozière. Els espectacles d’aquesta companyia combinen teatre, urbanisme i arquitectura amb l’objectiu de transformar la mirada dels ciutadans sobre l’espai públic.

Els creadors de Les machines de l’île van prendre els Viatges extraordinaris de Verne com a font d’inspiració perquè aquest escriptor va néixer a Nantes. Ell va ser el primer a popularitzar la ciència a través de la literatura: a les seves novel·les de viatges i aventures introduïa sempre referències molt ben documentades als avenços científics de la seva època.

 

Un bestiari extraordinari

El representant més emblemàtic de Les machines de l’île és el Gran Elefant. S’inspira en el Gegant d’Acer, una casa rodant en forma d’elefant que Jules Verne va imaginar a La casa de vapor. Aquest animal espectacular fa 12 m d’alçada i pesa 48,4 tones. Quan passeja pels molls de l’illa de Nantes, caminant com un elefant de veritat, deixa tothom bocabadat. A més d’acompanyar-lo en els seus recorreguts, el públic pot pujar-hi i descobrir com funcionen els engranatges de les potes en moviment.

A l’illa també hi ha uns cavallets gegantins de temàtica marina, una de les grans passions ‘vernianes’ que l’autor va introduir a moltes de les seves novel·les, especialment a Vint mil llegües de viatge submarí. El Carrousel dels Mons Marins fa gairebé 25 m d’alçada i 22 m de diàmetre. Es divideix en tres pisos: el fons submarí, els abismes i la superfície del mar.

El projecte més ambiciós de Les machines de l’île, però, és l’Arbre de les Garses. Quan quedi enllestit, l’any 2022, serà un monumental arbre de prop de 35 m d’alçada. El públic podrà passejar-s’hi de branca en branca, visitar diferents jardins penjants i contemplar els nombrosos animals mecànics que l’habitaran. Actualment, per fer-se’n una idea, els visitants poden passejar per una branca prototip.

 

Les machines de l'ile

 

De l’esbós a la màquina

A més de veure les bèsties mecàniques en funcionament, a l’illa es pot seguir tot el procés creatiu del projecte. En una de les naus de les drassanes hi ha el taller de Les machines de l’île. Els visitants no hi accedeixen, però poden contemplar com treballen els professionals de La Machine des d’unes passarel·les elevades.

Un cop acabades, les bèsties s’exhibeixen a la Galeria de les Màquines. Els operaris les posen en funcionament davant del públic; fins i tot engresquen alguns visitants perquè els ajudin a fer anar els comandaments. Bona part del bestiari que hi ha a la galeria habitarà l’Arbre de les Garses.

A la galeria també s’exposen els esbossos creats abans de construir les màquines. Aquests esbossos s’inspiren en els meravellosos dibuixos amb els quals Leonardo Da Vinci, en la seva vessant com a inventor, va omplir milers de pàgines dels seus quaderns de treball.

Vaig poder visitar aquesta illa fantàstica fa uns mesos, i després vaig fer un reportatge sobre Les machines de l’île per a la revista Cavall Fort. Si us ve de gust llegir-lo, el trobareu al número 1345-1346.


Fotos: mondorino.