Museus que fan de les matemàtiques un joc de nens

Museus de matemàtiques

De petits, a molts de nosaltres (m’hi incloc conscientment) se’ns van entravessar les matemàtiques a l’escola. Ens avorrien i no hi trobàvem l’aplicació a la vida diària. Però fins i tot les matemàtiques poden resultar divertides: la qüestió és buscar una manera interessant i original d’aconseguir que els nens s’hi acostin. Això és el que es proposen diferents museus de matemàtiques arreu del món. D’entrada podria semblar un repte poc atractiu, però el cert és que n’hi ha uns quants que l’han acceptat.. i han encertat. Aquí us en deixo alguns exemples:

Museu de Matemàtiques de Catalunya
Va obrir portes fa poc més de dos mesos a Cornellà de Llobregat, però el projecte ja portava uns set anys en marxa: era la iniciativa d’un grup de professionals entestats a promoure i crear un museu d’aquestes característiques en territori català. Allò que va començar com una exposició itinerant té ara una seu permanent on grans i petits poden experimentar amb les matemàtiques de manera amena. Els visitants hi poden trobar diferents mòduls interactius sobre, entre d’altres, estadística i atzar, il·lusions òptiques, trencaclosques geomètrics o jocs amb calidoscopis i amb miralls.

MoMath
Podríem dir que és l’estrella actual dels museus de matemàtiques. Es va inaugurar a Nova York (Estats Units) a finals del 2012 i ja s’ha convertit en tot un atractiu turístic. Està pensat per a un públic de totes les edats, però dedica especial atenció als nens. El seu objectiu és oferir una experiència única que motivi la investigació, desperti la curiositat i desvetlli les meravelles de les matemàtiques. I ho aconsegueix a través d’un seguit de propostes dinàmiques i interactives com convertir-se en un arbre humà, conduir un tricicle amb rodes quadrades o jugar amb esferes per composar i veure música.

MMIIMAZ
Els responsables del Museo Interactivo e Itinerante de Matemáticas en Zacatecas (México) volen que els visitants s’apropin a aquesta ciència a través del joc. Les activitats, destinades tant a grans com a petits, busquen desenvolupar la imaginació i provocar la reflexió. Al museu també s’hi poden trobar objectes reciclats que recreen figures geomètriques o han estat creats amb l’ús de les matemàtiques.

Mathematikum
Tot un museu de referència en aquest camp. Inaugurat el 2002 a Giessen (Alemanya), les seves amplíssimes instal·lacions acullen més de 150 exposicions que presenten fenòmens científics de manera interactiva. Els visitants no només hi participen activament, sinó que sovint se’ls convida a col·laborar els uns amb els altres per tal d’experimentar i descobrir les matemàtiques de manera entretinguda i sorprenent: resolent trencaclosques, construint ponts, fent curses de pilotes o bombolles de sabó… Tot i que el museu és per a tots els públics, els nens tenen un protagonisme destacat al Mini-Mathematikum.

Il giardino d’Archimede
Situat a Florència (Itàlia), aquest museu aborda les matemàtiques en el seu sentit més ampli, incloent-hi la seva aplicació a d’altres ciències, a la tecnologia i, sobretot, a la vida quotidiana. Juga amb la interactivitat per mostrar la vessant divertida i desafiant d’una ciència que no resulta tan complicada com la pinten. A través de les seves exposicions i de tallers específics per al públic infantil, els nens poden descobrir les matemàtiques en una bombolla de sabó, fer trencaclosques per acostar-se al teorema de Pitàgores, experimentar amb la papiroflèxia o desxifrar escriptures secretes.


Foto: Mathematikum/Rolf K. Wegst