Una de les lectures LIJ més interessants que ha caigut a les meves mans aquest any és, sens dubte, L’arbre de les mentides. Aquesta deliciosa novel·la juvenil de Frances Hardinge va guanyar un dels guardons més prestigiosos de Gran Bretanya: el Premi Costa al millor llibre de 2015. Aquest fet encara té més mèrit si pensem que és la segona vegada, en més de trenta anys d’història, que una obra LIJ s’enduu aquest premi.

Situem-nos a l’Anglaterra del segle XIX. L’Erasmus Sunderly, un prestigiós naturalista, ha estat convidat a participar en una excavació arqueològica a l’illa de Vane i se n’hi va a viure amb la família. Poc després d’arribar a l’illa, la Faith, filla gran dels Sunderly, descobreix que el seu pare ha hagut de fugir d’Anglaterra perquè l’acusen de falsificar troballes científiques. Quan els rumors sobre aquestes estafes s’escampen per l’illa i la família Sunderly en comença a patir les conseqüències, la Faith decideix actuar. Per tal de netejar el nom del pare, s’ha de rebel·lar contra el paper que la societat destina a les noietes com ella i buscar respostes amb ajuda d’una planta misteriosa que s’alimenta de mentides.

Relat de misteri, obra fantàstica, novel·la costumista… A L’arbre de les mentides, l’autora hi barreja diversos gèneres amb molta habilitat. Ens captiva amb una història perfectament tramada, de ritme àgil, narrada amb un llenguatge ric i construccions complexes. El llibre fa un interessant retrat de l’època victoriana, especialment del paper que hi tenia la dona.

A través de la Faith, que ha heretat la passió del pare per la ciència, i de la resta de personatges femenins de la història, la novel·la fa una crida a l’apoderament de les dones.

I, si l’obra de Hardinge és deliciosa, també ho són les encertades il·lustracions de Chris Riddell. Les seves escenes, d’estil gòtic, contribueixen a crear l’ambient obscur que envolta el misteriós arbre de les mentides.

Vaig ressenyar aquest llibre per al blog de la llibreria Al·lots. Si voleu llegir la ressenya completa, la trobareu en aquest enllaç.

Animeu-vos a llegir la novel·la, també. Però, en aquest cas, permeteu-me un consell: eviteu la sinopsi de la solapa del llibre! Correu el risc d’empassar-vos un spoiler imperdonable…


Disseny imatge:
mockupfree.co