A tocar de Barcelona hi ha una xarxa d’espais protegits que destaquen per la seva enorme biodiversitat. Són els espais naturals del Delta del Llobregat. Molts de nosaltres ni tan sols sabíem de la seva existència; d’altres potser els coneixien, però no eren conscients de fins a quin punt són importants.

Aquests espais, repartits entre els municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i Gavà, compten amb més de 20 hàbitats d’interès per a la conservació a la Unió Europea, tres dels quals són d’interès prioritari. S’hi han trobat, per exemple, unes 360 espècies d’ocells (cal tenir en compte que la zona figura dins la ruta migratòria entre Europa i Àfrica) i més de 22 espècies d’orquídies. Als espais del delta, a més, s’hi fa una interessant feina de recerca i educació ambiental.

Malauradament, els habitants d’aquesta reserva han de conviure amb els avions que constantment creuen el cel arran de terra camí de l’aeroport, construït al bell mig del delta. I aquesta no és l’única amenaça a la qual han de fer front: les grans infraestructures, la contaminació industrial i successius projectes urbanístics poc respectuosos amb l’entorn, com el frustrat d’Eurovegas, augmenten la vulnerabilitat d’aquests espais.

Aquí és on entra S.O.S. Delta, una plataforma en defensa del Delta del Llobregat formada per diferents ONGs i grups ecologistes, que treballa intensament en la protecció d’aquestes espais naturals. A més d’estudiar la biodiversitat de la zona i posar en marxa projectes de conservació, els seus voluntaris difonen públicament els valors naturals del delta i lluiten contra qualsevol amenaça (ja sigui ambiental o legislativa) que els pugui perjudicar. Gràcies a la seva tasca desinteressada podem gaudir d’aquest paradís al costat de casa.


Foto: Jorge Franganillo a Flickr