És inevitable. Tard o d’hora, tota família amb fills ha de fer front a un repte importantíssim: inscriure els nens a l’escola per primer cop. No és una missió fàcil. A la pressió d’haver d’escollir el mètode pedagògic més adient o el millor centre educatiu per als petits, s’afegeix el fet que el procés de preinscripció escolar és força complex.

Conscient de les dificultats i l’angoixa que pot provocar aquest procés, el Consorci d’Educació de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, va preparar la campanya de preinscripció escolar 2018-2019 amb un doble objectiu: acompanyar les famílies en un moment tan decisiu i estimular una nova mirada cap a l’escolarització, aportant-hi valor més enllà del simple tràmit. Per aconseguir-ho, va encarregar el disseny de l’estratègia de comunicació d’aquesta campanya a l’agència Sinergia Value.

La campanya es va anomenar En l’educació, fem equip. Aquest eslògan posava en valor un dels aspectes essencials que el Consorci volia destacar sobre la xarxa educativa de Barcelona: el gran equip que formen els més de 20.000 professionals i 400 centres que treballen pel futur dels estudiants.

Dins la campanya, Sinergia Value va dissenyar diverses accions orientades a acompanyar tant les famílies com els centres educatius. Entre les recursos creats específicament per a les famílies destacaven diferents tipus de material informatiu, una guia sobre la preinscripció pas a pas o un vídeo tutorial sobre la sol·licitud de preinscripció. Entre les accions que havien de donar suport als centres s’hi comptaven un seminari sobre la jornada de portes obertes i una guia de bones pràctiques.


Obrim portes

Un dels recursos destinats als centres educatius va ser el dossier Obrim portes, que els oferia orientació per construir comunitat al voltant de les jornades de portes obertes. En una primera part, el dossier plantejava algunes eines i conceptes bàsics a tenir en compte per comunicar amb eficàcia. Tot seguit, presentava una sèrie de consells pràctics que pretenien orientar els centres en la manera d’organitzar les jornades i de gestionar reptes com la diversitat idiomàtica, l’existència de prejudicis o la manca d’instal·lacions atractives.

Vaig tenir l’oportunitat de col·laborar amb Sinergia Value en l’elaboració d’aquesta segona part del dossier. Després d’entrevistar l’equip directiu de diferents centres educatius que havien aconseguit resultats molt positius en l’organització de jornades de portes obertes, vam adaptar els seus testimonis a un seguit de fitxes presentades com a casos d’èxit que podien inspirar altres centres, tant de Primària com de Secundària.

L’experiència va resultar molt enriquidora. Va ser interessant comprovar de primera mà la creativitat dels centres educatius per donar a conèixer el seu model pedagògic i el seu tarannà a les famílies. I em va agradar poder contribuir, d’alguna manera, a oferir aquesta nova mirada cap a l’escolarització.


Foto:
Brad Flickinger a Flickr