Us he parlat sovint de les tertúlies de la llibreria Al·lots i de les ressenyes sobre novetats en literatura infantil i juvenil que en surten. No us he parlat, però, dels meus companys de tertúlia. Tots ells són professionals relacionats amb la cultura en diferents vessants: hi podeu trobar traductors, narradors orals, escriptors, il·lustradors o, principalment, bibliotecaris i bibliotecàries. Tots ells viuen apassionats per la literatura i tenen gran fal·lera per la LIJ.

Una d’aquestes companyes és la Glòria Gorchs, bibliotecària a Granollers i un autèntic pou de saviesa sobre literatura infantil i juvenil. Si hi faig referència precisament ara és perquè la Glòria va ser entrevistada fa poc al programa Taula cívica de VOTV per parlar de la seva feina a la Biblioteca Roca Umbert i del foment de la lectura entre els nens.

La Glòria i els col·legues de la seva biblioteca organitzen un projecte molt interessant: el Laboratori de lletres i imatges. Aquest projecte s’adreça a tota la família: a partir de diferents tallers, els responsables de la biblioteca engresquen pares, mares i fills a experimentar plegats amb la lectura. Ho fan des de la creativitat i el joc, proposant activitats originals al voltant de llibres infantils d’alta qualitat que impliquen els cinc sentits i busquen connexions amb altres disciplines artístiques. Els tallers permeten, tant als participants adults com als més petits, descobrir obres literàries destacades alhora que gaudeixen de la lectura en família.

A l’entrevista, la Glòria ens parla d’aquest laboratori i també del recorregut lector dels nens. Explica que cada criatura viu aquest recorregut a la seva manera, sempre diferent a la resta d’infants, i destaca el paper imprescindible que hi juguen mares i pares. Ells actuen com a figura de suport durant tot el procés: en una primera fase expliquen històries als fills; més endavant els acompanyen en la lectura, fins i tot quan aquests nens han après ja a llegir sols.

No us perdeu l’entrevista a la Glòria. Si veieu el vídeo sencer, podreu aprofundir sobre aquest tema i també descobrireu aspectes interessants sobre la LIJ.


Foto: Andrew Turner a Flickr