Us heu preguntat mai per què fan llum les cuques de llum? O si podríem viure del sol, com les plantes? I per què veiem les coses del color que les veiem? Són qüestions derivades de l’observació del món que ens envolta i a les quals, si hi pensem bé, podem trobar una resposta científica. Això és el que vol transmetre l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb el concurs Illuminating Curiosity, que repta els participants a donar respostes originals i divertides (raonades científicament, és clar) a qüestions quotidianes relacionades amb la llum, els colors o la visió.

Per posar en marxa Illuminating Curiosity, l’ICFO ha comptat amb la complicitat de diferents personatges coneguts de la societat catalana: humoristes, músics, esportistes, actors, periodistes… Tots ells s’han posat davant la càmera per formular oficialment aquelles preguntes curioses que algun cop se’ns han passat pel cap i per animar els concursants a enviar-los explicacions creatives però entenedores en vídeo. Entre els còmplices figuren, per exemple, Mònica Terribas, Jordi Ríos o Aina Clotet.

El concurs, organitzat per categories, està obert al públic de totes les edats. Els nens hi poden participar enviant els seus vídeos en solitari o en grup, ja sigui com a iniciativa particular o com a projecte escolar. Un jurat format per experts en divulgació i comunicació científica, per estudiants i per alguns dels famosos convidats s’encarregarà de triar els guanyadors, que rebran un premi en metàl·lic, assistiran a una gravació en plató del programa Quèquicom de TV3 i podran conèixer els famosos que han col·laborat amb el concurs.

Actualment, Illuminating Curiosity ha entrat a la fase de deliberació. Mentre esperem a conèixer el veredicte del jurat, podeu gaudir dels vídeos enviats pels participants. I, de pas, descobrir la resposta a aquelles qüestions lluminoses que tant us picaven la curiositat.


Foto: Frank Mckenna a Unsplash