Planificar una sortida al parc amb els fills pot ser realment estressant si, a més de les criatures, us hi heu d’endur les seves joguines preferides. Arribar al punt de destinació carregant amb tot plegat requereix un autèntic exercici de malabars; un cop allà, a més, caldrà que demostreu l’agudesa visual d’una àliga per tenir controlats tant els nens com les andròmines. Si coincidiu al parc amb altres pares i mares en la mateixa situació, l’operació es complicarà: haureu de vigilar que les joguines no es barregin per tal que ningú marxi amb les vostres pertinences per error. I, a l’hora de tornar a casa, us serà imprescindible fer recompte de fills i de joguines, no fos cas que uns o altres quedessin oblidats al parc.

Exageracions a part, alguna sensació semblant devien tenir la Sarah Rink i la Marta Ros, dues mares que duien els fills a jugar al mateix parc del centre de Barcelona. Pensant en la millor manera de simplificar-ho, se’ls va acudir una solució: podien comprar una caixa i omplir-la de joguines comuns que es quedarien sempre al parc perquè tots els nens hi juguessin. Dit i fet. Al novembre de l’any passat van decidir posar-ho en marxa al seu parc. De la iniciativa, en van dir Social Toy.

La dinàmica de les Social Toys és fàcil. Totes les joguines de la caixa comuna del parc van signades amb el nom del projecte. Duen missatges escrits que anuncien que tothom les pot fer servir però recorden que, després de jugar-hi, cal tornar a desar-les a la caixa. L’última família que marxa del parc es compromet a deixar-ho tot endreçat. La iniciativa resulta molt pràctica perquè evita que cadascú hagi de portar les seves andròmines al parc dia rere dia. A més, afavoreix que els nens aprenguin a compartir les joguines.

El Moviment Social Toy, com l’anomenen la Sarah i la Marta, va començar al parc del passeig de Sant Joan, entre els carrers de Còrsega i Rosselló. Ara, gairebé un any després, s’ha estès a altres parcs barcelonins (l’última incorporació, fa tot just uns dies, al Clot) i ha interessat altres pares i mares que demanen informació per traslladar el projecte a altres ciutats. El moviment  té web i Facebook: si els visiteu, hi trobareu notícies sobre els plans d’expansió de la iniciativa i indicacions senzilles per si us animeu a omplir de Social Toys els vostres parcs.


Foto: Danielle Elder a Flickr