Bona part dels protagonistes d’aquest bloc són petits emprenedors. Nois i noies d’arreu del món que han posat en marxa algun projecte amb la intenció de protegir el medi ambient o ajudar els més necessitats. Amb la seva il·lusió, aquest petits emprenedors han sabut engrescar altra gent en iniciatives inicialment personals i les han convertit en èxits globals. Han demostrat que, amb implicació i constància, tothom pot fer realitat els seus somnis. Em refereixo a nois i noies com la Miranda, l’Ethan o l’Adeline; i també a la Martina, la veritable protagonista d’aquest post.

La Martina és una noia catalana d’11 anys que viu a la comarca del Baix Penedès. Té dues grans passions: la natura i fer d’investigadora. Li agrada fer llargues passejades pels voltants de casa amb la seva gossa, durant les quals ho observa tot a la recerca de descobriments interessants o insòlits. És inquieta i decidida de mena. Quan alguna cosa no li encaixa, investiga: interroga els adults o navega per internet fins a trobar-hi una resposta convincent.

Gràcies a aquesta capacitat d’observació, la Martina va descobrir que, tot i tenir uns contenidors de recollida selectiva de brossa ben nous i moderns a la comarca, poca gent els feia servir. Estranyada, va investigar sobre el fet. Així es va assabentar que el Baix Penedès es troba a la cua del reciclatge a Catalunya, i que l’empresa EcoBP, que impulsa la recollida selectiva de residus a la comarca, havia decidit endegar una campanya de sensibilització social per promoure el reciclatge entre els veïns de la zona. La campanya rebia el nom de Repte Baix Penedès.

La Martina va decidir que ella també volia participar en aquest repte i ajudar a potenciar el reciclatge a la comarca. Però, com hi podria col·laborar? Després de pensar-ho molt, va trobar la solució: animar els nois i noies de la seva edat perquè l’ajudessin a crear la Patrulla Investigadora del Repte Baix Penedès. La patrulla tindria dos objectius bàsics: esbrinar per què els adults no reciclaven i pensar solucions per facilitar-los aquesta tasca.

Així doncs, la Martina va contactar amb EcoBP per explicar-los la seva idea, i l’empresa va acollir-la amb entusiasme. D’aquesta manera es va iniciar un somni que, a hores d’ara, s’està fent realitat gràcies als nois i noies de la comarca.

D’acord, confessem la veritat: la Martina no existeix realment. És un personatge de ficció inventat per tal de contribuir a la campanya de sensibilització social d’EcoBP; perquè la resta, des del baix percentatge de reciclatge a la comarca fins al Repte Baix Penedès, sí que és real.

EcoBP va encarregar a l’empresa Sinergia Value que dinamitzés aquesta campanya. El projecte incloïa un programa escolar per a diversos centres educatius de la comarca, destinat a conscienciar els nois i noies de 6è de Primària sobre la importància del reciclatge com a via d’arribar a les seves famílies.

Vaig tenir l’oportunitat de col·laborar en aquest interessant programa escolar. Vaig participar, entre d’altres tasques, en la creació de la Martina, un personatge amb el qual s’havien d’identificar els alumnes, que els havia de motivar i orientar en les activitats proposades. També vaig escriure els guions per a una animació de presentació de la Martina i per a diverses tires còmiques.


Disseny imatge: Pere Esquerrà a Behance