Hi hem avançat força, però encara queda molt camí a fer. Saber que els accidents de trànsit continuen sent la principal causa de mort entre la població infantil a Espanya és una noticia trista. Especialment si tenim en compte que, segons les estadístiques de la DGT, gairebé la meitat dels nens que van perdre la vida a les carreteres espanyoles durant l’any passat no feia servir cap sistema de retenció infantil, és a dir, el que anomenem popularment com a cadireta de cotxe.

Ja no es tracta del fet que la gent ignori la normativa: la llei obliga a dur els nens amb un sistema de retenció infantil fins als 12 anys, i no fer-ho suposa una multa econòmica i la pèrdua de punts al carnet de conduir. El nou Reglament de Circulació, encara pendent d’aprovació, contempla que, a més, el cotxe podrà ser immobilitzat. Però preocupa molt més el fet que moltes famílies no acabin de ser conscients dels beneficis d’utilitzar una cadireta i de les lesions que pot evitar en cas d’accident.

D’altra banda, hi ha famílies que sí que instal·len sistemes de seguretat per als nens al cotxe però no els fan servir de la manera adequada. El RACC, que fa anys que investiga en seguretat viària infantil i en l’ús dels sistemes de retenció infantil, va desvetllar en un dels seus darrers estudis que el 36% de les cadiretes s’utilitzava incorrectament. I val a dir que un ús equivocat pot ser pitjor que no fer-ne servir, ja que pot provocar lesions greus.

Conscient d’aquests problemes i amb l’objectiu de contribuir a reforçar la seguretat dels més petits a la carretera, el RACC va decidir dedicar un article del seu magazine online als sistemes de retenció infantil, i me’n va encarregar la redacció. L’article desvetlla les claus per triar la cadireta perfecta per a cada nen: ofereix consells per comprar-la i també per fer-la servir. Si voleu llegir l’article, el trobareu al magazine de juliol.


Foto: woodleywonderworks a Flickr