Posem que els personatges més coneguts de la literatura infantil i juvenil tinguessin la seva pròpia ràdio. Posem que en diguessin Ràdio LIJ. Si aquesta ràdio volgués fer un rànquing de les cançons més estimades pels seus oients, quines triaria? Això és el que vam voler esbrinar a Faristol, la revista del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. I el resultat és una curiosa galeria de cançons que trobareu a l’últim número de la revista.

L’article és una excusa per parlar, d’una manera divertida, dels maridatges entre música i literatura infantil i juvenil, però enfocats des d’un punt de vista molt concret: com ha influït la LIJ en la feina dels músics. Per això, les cançons triades per al rànquing de Ràdio LIJ són temes que homenatgen o s’inspiren en personatges literaris ben coneguts i fàcilment identificables. També hi trobareu noms de grups i fins i tot estils musicals que fan referència a la LIJ. Per destacar-ne només un parell d’exemples: sabíeu que les aventures d’en Harry Potter van donar peu a l’aparició del wizard rock o que la Björk va dedicar un tema als entranyables Mumin?

Investigar sobre aquests maridatges per preparar l’article va ser una experiència apassionant. No m’esperava trobar tants músics que haguessin volgut recordar els seus llibres preferits de la infància ni tantes anècdotes interessants al voltant d’aquesta relació. Malauradament, no vaig poder encabir tota la informació en el rànquing de Ràdio LIJ… Però us animo a fer-ne un tastet fent un cop d’ull a l’article.


Foto: Gratisography en Pexels